Jamon – degustacja szynki

Jamon to nie tylko szynka – to jeden z symboli Hiszpanii, część hiszpańskiej kultury i hiszpańskiego stylu życia. Będąc po raz w kraju z pewnością przykuje waszą uwagę. Są to wiszące od sufitu całe, wraz z kością ususzone świńskie udźce.

Można je spotkać nie tylko w sklepach, ale w pubach, restauracjach czy wielu firmowych punktach, gdzie sprzedawane są w kanapkach. Mało tego, oprócz nietypowego dla nas wyglądu tej szynki, potęguje dodatkowe wrażenie specyficzny zapach. Aż chce się jeść!

Podstawowy podział to Jamon Serrano i Jamon Iberico

Podstawową różnicą między nimi jest rasa świni. By powstał Jamon Iberico, świnia musi mieć co najmniej 50% genów półdzikiej świni rasy iberyjskiej (cerdo iberico) w połączeniu z jakąś określoną z nią krzyżówką (np.z białą świnią rasy duroc blanco). Nie podlega wątpliwości, że najlepsza jest taka ze 100% genami rasy iberyjskiej. Rasa ta ma charakterystyczną czarną skórę i wydłużone kończyny.

Taki widok spotkamy nawet w dyskontach i marketach

Najważniejsze jest jednak to, że dzięki swym właściwością genetycznym może akumulować tłuszcz między mięśniami a skórą, który to właśnie jest wyznacznikiem sukcesu tej szynki. Serrano to po pierwsze pominiecie rasy iberyjskiej. Są to zwykle świnie o rasie mieszanej z niewielką domieszką iberyjskiej. Dlatego mówi się czasem, że Serrano jest odmianą Iberico, ale nigdy na odwrót.

Drugim czynnikiem wpływającym na różnice Jamonu Serrano i Iberico jest forma żywienia. Świnie iberyjskie hodowane są na wolnych pastwiskach porośniętych trawą, ziołami, drzewami oliwnymi oraz dębami, co powoduje, że dieta takiej świni jest bardzo urozmaicona. Jedzą zatem i trawę i zioła i oliwki i żołędzie (świnie są raczej wszystkożerne), więc ich dieta krótka ujmując jest po prostu zdrowa. Serrano zaś hodowane są w chlewach i żywione paszami.

W każdej z nich dalej wyróżnia się kolejne rodzaje, związane z procesem ich dojrzewania. Surowe udźce obtaczane są w kilku warstwach soli morskiej i odstawiane na tzw. odpoczynek. Później sól jest zmywana i rozpoczyna się suszenie mięsa połączone równocześnie z jego dojrzewaniem, tzw. starzenie się. Oczywiście w odpowiednich warunkach, na które ma wpływ temperatura i wilgotność powietrza.

Jamoneria Enrique Tomas w Barcelonie

W trakcie tych procesów, które są różne w zależności od rodzaju szynki, mają jedną cechę wspólną – im jest dłuższy, tym szynka później lepsza. Ciekawe jest też to, że w tym czasie potrafią się skurczyć nawet do połowy swojej pierwotnej objętości. Sama nazwa Serrano oznacza sam proces suszenia i dojrzewania szynki w zimnym i suchym klimacie górskim (Serrano z hiszp. oznacza górski).

Czy Jamon jest droga?

Czyli znamy już podstawowe różnice między nimi. Ciekawi jesteście zapewne ile kosztują. Podamy dla przykładu ceny ich, za jakie możemy je dostać w naszym kraju. Jamon Iberico to wydatek rzędu 180-198 zł za kilogram, zaś Serrano około 100 zł / kg.

Wraz z ceną Jamonu idzie za nią również i jakość. Jest bardzo zdrowa i pożywna. Zawiera dużo mniej tłuszczu od szynki świeżej czy gotowanej i bogata jest w dużo większą ilość protein. Ponadto, co w obecnych czasach jest powszechnie stosowane, ta szynka nie ma żadnych barwników ani wzmacniaczy smaku.

Degustacja

Jeżeli chcecie jej skosztować polecamy wizytę w jednym z licznych lokali oferujących taką możliwość. My skorzystaliśmy z bardzo znanej marki, czyli Enrique Tomas. Swoje wyroby sprzedają chociażby w strefie wolnocłowej na lotnisku w Barcelonie.

Po przyjściu na miejsce poza szynką orzymaliśmy również przystawkę, małe ogóreczki, oliwki, cebulki i tak popularną w Barcelonie katalońską bruschettę, różniącą się od tej włoskiej tym, że jest to tylko chleb z wtartymi, a nie pokrojonymi na kawałki  pomidorami. Do wyboru na życzenie klienta w cenie jest również napój, może to być wedle uznania kieliszek wina, piwo, czy po prostu cola.

Degustacja Jamon

Praktycznie większość ciekawostek o Jamonie , o jej rodzajach, procesie karmienia, usłyszeliśmy od naszego gospodarza, a lokal który wybraliśmy mieści się niedaleko Sagrada Familia. Mówiąc szczerze, wchodząc tam byliśmy „zieloni” w tej materii. Szczerze polecamy taką formę rozsmakowania się w ty narodowym produkcie.

Sam punkt ciesz się sporym powodzeniem wśród miejscowych, którzy przychodzą tam po prostu po kanapki 🙂

Koszt degustacji z w/w rzeczami to 27,50 euro / osoba dorosła. Dzieci korzystają bezpłatnie. Nie ma konieczności określania godziny przybycia. Wystarczy pojawić się na miejscu z voucherem.
Jamon

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *