Mercat de la Boqueria to największe aktualnie targowisko w Barcelonie, które z racji swojego położenia w najliczniej odwiedzanej części miasta, opiera się głównie na turystach. Przewodniki podają również, że miejsce to jest licznie odwiedzane przez samych restauratorów oraz gospodynie domowe – wcześnie rano.

Miejsce to nazywane jest również Mercat de Sant Josep, na część świętego Józefa, pod którego wezwaniem mieścił się tu kiedyś klasztor. Na La Boquierze panuje spory gwar i ruch, do zadaszonego targowiska trafia się tu bezpośrednio ze słynnej La Rambla.

Historia samego ryneczku Boqueria sięga 1217 roku. W obecnym miejscu targowisko zaczęło funkcjonować od 1840 roku, a od tego czasu było wielokrotnie modyfikowane. W roku 1914 Mercat de la Boqueria doczekał się metalowego dachu, który funkcjonuje tu do dnia dzisiejszego.

Na targowisku przeważają lokalne specjały – głównie szynki (więcej o szynce Jamon przeczytacie tu – Jamon – degustacja szynki), udka, bogaty wybór owoców czy ryb. Znajdą się również sery czy nabiał. Raj dla miłośników owoców morza oraz egzotycznych owoców, które można tu kupić świeżutkie oraz w dobrych cenach.

Sporym powodzeniem wśród turystów cieszą się soki ze świeżo wyciskanych owoców, podawane w kubkach ze słomkami – jak widać na zdjęciu, 1,5 euro. Jak na warunki turystyczne w ścisłym centrum Barcelony, jest rewelacyjną ceną!

Atrakcja turystyczna

La Bogueria w ostatnich latach przeżywała prawdziwe turystyczne oblężenie. Wszystko ze względu na swoje centralne położenie w miejscu, gdzie codziennie przewija się tysiące turystów. Coraz częściej było słychać głosy o limitowaniu wejść na halę ze względu na niesamowity ścisk w środku, a co się z tym wiąże – rajem dla kieszonkowców.

W dobie pandemii koronawirusa wszystko jednak się odwróciło. Brak turystów spowodował, że lokalni kupcy zaczęli mocno podupadać.

Zdjęcia:

La Boqueria

La Boqueria

La Boqueria

La Boqueria

La Boqueria

La Boqueria

La Boqueria

La Boqueria

La Boqueria

La Boqueria

La Boqueria

Zobacz również

4 Komentarze. Zostaw komentarz

  • Witam. Mam pytanko jakie bary tapas polecacie, chodzi mi o te w których jadają miejscowi. Oczywiście w rozsądnej cenie 😀

    Odpowiedz
  • Cześć. Układam plan wycieczki i zastanawiam się, czy lepiej wcześniej odwiedzić Sagrada Familia, a następnie La Boqueria czy na odwrót? Proszę o doradzenie 🙂

    Odpowiedz
    • Nie ma większego znaczenia, ale wolałbym lecieć „od północy”, czyli Sagrady 😉

      Tym bardziej, że wstęp do bazyliki jest na określoną godzinę – lepiej tam właśnie zacząć dzień, a później reszta. Pamiętaj o wcześniejszej rezerwacji wejścia.

  • La Boqueria obecnie działa w mniejszym zakresie, sporo stoisk jest nieczynna. Drugim targiem o podobnym charakterze, że stoiskami z mięsem, słodkościami, owocami morza i owocami jest Mercat de Santa Caterina.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wypełnij to pole
Wypełnij to pole
Proszę wprowadzić prawidłowy adres e-mail.

Tomasz i Beata Filak

MyBarcelona.pl Team
Menu