Muzeum czekolady spodoba się wszystkim miłośnikom tego słodkiego przysmaku oraz oczywiście dzieciom. Nie jest duże, a na zwiedzanie wystarczy przeznaczyć jakieś 30 minut. Wiele z tego typu muzeów mieliśmy już okazję odwiedzić, więc nie wywarło na nas większego wrażenia 🙂
Museo de la Xocolata w Barcelonie pokazuje historię czekolady w Europie. Zwiedzanie zaczyna się od jej pochodzenia, czyli przywiezienia do Europy z Ameryki Południowej przez hiszpańskich zdobywców. Tak – to właśnie Hiszpanom zawdzięczamy ten słodki afrodyzjak w Europie. Czekolada w postaci napoju nie była początkowo zbyt popularna. Zyskała na zainteresowaniu, kiedy zaczęto ją dosładzać, np. miodem. W gablocie wyeksponowana jest zarówno roślina jak i owoc kawowca.
By jednak mogła powstać znana nam czekolada czy napój, potrzebna jest receptura. Tu w muzeum znajduje się receptura napoju kawowego Azteków „Xocoati”. Obok można również przeczytać o tym jakie miała ona znaczenie dla starożytnych kultur Ameryki Łacińskiej, czyli takich właśnie jak Aztekowie czy Majowie. Miała ona ważne miejsce zarówno w medycynie, wśród żywności oraz pełniła rolę afrodyzjaku.
Przechodząc kolejno salą ukazany jest wpływ jaki miała ona także na sztukę i piekarnictwo. To ta część najbardziej spodoba się dzieciom, gdyż znajdują się tu postacie z bajek wykonane w całości z czekolady. Jedna część poświęcona jest także słynnym budynkom z Barcelony, oczywiście również z czekolady.
Pokazane są również maszyny stosowane w procesie jej produkcji. Jeżeli ktoś ma więcej czasu może wykupić bilet z warsztatami, ale ta forma cieszy się zainteresowaniem głównie wśród grup zorganizowanych.
Nieodłącznym elementem zwiedzania kolejnych gablot jest oczywiście unoszący się wszechobecnie zapach czekolady. Ponadto bilet jest jadalny, ale dopiero po wyjściu z muzeum 🙂
Zwiedzanie
Muzeum jest otwarte od wtorku do niedzieli od 10:00 do 19:00.
Nieczynne jest w poniedziałki.